Följ Destination Eskilstuna

Besöksnäringen i Eskilstuna levererar rekordhöga nivåer i omsättning och jobbtillväxt

Pressmeddelande   •  Apr 25, 2017 07:00 CEST

Camping

Under 2016 ökade besöksnäringen i Eskilstuna sin totala omsättning med 228 miljoner kronor, vilket motsvarar en ökning med 11 % mot föregående år 2015. Besöksnäringen stod för en jobbtillväxt på 9 % och redovisade under 2016 1 534 årsanställningar.

Eskilstunas utmaning är att skapa fler jobb och få fler i jobb. Besöksnäringen i Sverige och i Eskilstuna har en stark tillväxt och är en jobbmotor framförallt för unga och nysvenskar. Vårt fokus har sedan vi 2015 blev ett helägt kommunalt bolag skiftat från att jaga omsättning till att skapa fler jobb så det är skönt att få ett kvitto på att vårt arbete tillsammans med näringslivet ger resultat, säger Martin Roos, VD, Destination Eskilstuna.

Under 2016 stod Eskilstuna för hela 32 % av Sörmlands kommersiella övernattningar. Tillväxten i Eskilstuna under 2016 ligger på 16 % och motsvarar en ökning med 47 131 stycken gästnätter på hotell, stugbyar, vandrarhem och campingar. I dagsläget utgör övernattning på camping 38 % av Eskilstunas totala gästnätter inom kommersiellt boende.

Det är roligt att den positiva trenden för Eskilstunas campingar fortsätter. Vi har värvat en ny aktör på Mälarbadens Camping i Torshälla inför 2017 och befintliga aktörer som Vilsta Sporthotell fortsätter att investera. Samtidigt som camping ökar ligger Eskilstuna i nivå med rikssnittet gällande fritidsövernattningar på hotell. Eskilstunas bredd och kvalitet i logiutbud stärker vår attraktivitet, säger Maria Ringström, Destinationsutvecklare, Destination Eskilstuna.

En tredjedel av de kommersiella övernattningarna utgörs av fritidsturism medan två tredjedelar av stadens gästnätter representeras av affärsresenärer och deltagare i möten och konferenser.

Möten och affärsresenärer är en väldigt viktig del av besöksnäringen. Deltagarna på ett möte spenderar i regel mer än dubbelt så mycket pengar som fritidsresenärerna under sitt besök i Eskilstuna. Men möten ger inte bara intäkter och skapar arbetstillfällen i Eskilstuna. Det bidrar även till att stärka Eskilstunas varumärke. Många gör sitt första besök i Eskilstuna i samband med ett möte, de får en positiv bild av staden och kommer sen tillbaka med sina familjer, säger Emelie Gard, Projektledare Eskilstuna Convention Bureau som är en del av Destination Eskilstuna.

De icke-kommersiella övernattningarna som genereras av boende hos släkt och vänner samt boende i egna fritidshus uppgick till 714 000 stycken och motsvarar en ökning på 2 %. Den absolut största målgruppen inhemska besökare är i ålderspannet 31– 65 år. Det huvudsakliga syftet för fritidsresenärers besök i Eskilstuna är alltjämt besök hos släkt och vänner. Därefter följt av reseanledningar som kultur- och naturupplevelser samt shopping.

Vi fortsätter vårt arbete för att värva fler evenemang till Eskilstuna i enlighet med kommunkoncernens evenemangsstrategi. Friidrotts-SM och musikfestivalen Gainesville är några exempel på evenemang vi satsat på utifrån strategin. Vi har också lagt stor kraft på att få med oss näringslivet som en stark samverkanspart i olika evenemang. Hotell- och restaurangföreningen har mobiliserat sig och är numera en viktig samverkanspart i såväl Parkfestivalen som nya Vårfestivalen där Å-loppet och Springpride ingår. Om vi tittar framåt har vi också en ny arena vilket möjliggör än fler musik-, kultur- och idrottsupplevelser för besökare och invånare, säger Micke Lönngren, Evenemangschef, Destination Eskilstuna.

Trots en rekordhög ökning av övernattningar under 2016 gick Eskilstunas exportandel ner från 11 % 2015 till 8 % 2016. Den främsta anledningen till detta är en halvering av brittiska besökare under 2016. Ökningen på andra utländska besökargrupper vägde inte upp tappet på 2,700 brittiska gästnätter.

En trend som vi dessvärre förutsåg i samband med Storbritanniens Brexit. Trots att den ännu inte genomförts misstänker vi att det påverkat britternas resebeteende, säger Maria Ringström. Destinationsutvecklare, Destination Eskilstuna.

För mer information kontakta Destinationsutvecklare Maria Ringström på 0721-88 90 29 eller

maria@eskilstuna.nu

Destination Eskilstuna AB ska vara den samlade kraften för att positionera Eskilstuna som en attraktiv ort att besöka och bo, studera, verka och investera i för turister, invånare, studenter, företagare, talanger samt potentiella inflyttare.

Bolagets övergripande mål är att verka för att Eskilstuna ska vara ett starkt varumärke och stimulera hållbar tillväxt i form av fler arbetstillfällen inom besöksnäringen och kreativa näringar.

Destination Eskilstuna AB - en del av Eskilstuna kommunkoncern.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera